Jeg ser at det er lenge, lenge siden jeg har oppdatert sida. Vel, det betyr ikke at vi ikke trener, men vi er heller ikke inne i noen intensiv treningsperiode - siden vi ikke skal re-godkjenne før til neste år! Men jeg prøver å størst mulig grad å få med meg onsdags- og lørdagstreningene, og jeg har (hatt) flere prosjekter med Clara. I tillegg trener vi lydighet, og jeg har omsider greid å få inn en nogenlunde sjebelig “STÅ” under marsj. Nå trener vi stå under innkalling….

Prosjekt fremtrekk i runderingen, har vi trent ved at hun får påvirkning når hun er på 50 meter, og dette holdt vi på med en stund - over ganske mange treninger. Det virka så lenge hun fikk påvirkning - men gosh å vanskelig det er å hjernevaske den hunden på noe ”nytt”! Påvirkninga virka VELDIG godt på motivasjonen hennes - hun løp som aldri før… og etter å ha hatt en trening med Paul (som er mer eller mindre er grunnen til hele prosjektet, siden han ofte er dommer og mener at rundering uten fremtrekk ikke er rundering), og han mente at jeg burde være forsiktig med all denne påvirkningen - så mistet jeg motet på hele prosjektet, og gikk over til vanlig rundering, og nå trekker Clara lykkelig den veien ho vil (og bruker vinden…). Det er noe med dette å lære en gammel hun å gjø…

Spor har vi trent lite det siste halve året. Grunnen er rett og slett at det er vanskelig å få sporene gamle på treningene, og som gravid så ser jeg ingen grunn for å skulle beinfly etter Clara på ferske spor. Vi har tidvis trent litt på grus og asfalt, på onsdagstreningen som var trente vi sporoppsøk (som gikk i begge retninger) og i går morges gikk vi et 14 timer gammelt spor (som Kai-Erik hadde gått ut - 300 meter og som hadde fått en real porsjon med regn og vind) - og utfordringen er stort sett den samme hele tiden, og som nok bunner i innlæring, og som jeg sliter med å få bukt med - hun har fått gå for mange “lette” spor. Clara har ekstremt store forveninger når vi går spor, og raser avgårde i en himla fart. Og hvis sporet i tillegg ligger i et områder som vi pleier å trene, så blir det IKKE bedre, og enda værre blir det hvis det er en organisert trening og hun hører at det er trening på gang…. da ligger hun å virkelig å girer seg opp. Så når vi setter i gang, så er hun høy som en hippi, og raser avgårde på sporoppsøk. Dette funker helt greit når det er enkle spor (f.eks. prøvespor i NRH er ikke noe problem) - da kan hun lykkelig galloppere avgårde på sporet sitt, men hvis det er liten fert, så er denne strategien dårlig! Da er det lett å gå over sporet, og når hun tar det - kan det ta tid før hun fester seg, men når hun fester seg (og har fått roet seg ned litt) så går hun somregel bra. Det samme kan skje etter en gjenstand i sporet, hun raser avgårde og bruker litt tid på “finne igjen” sporet. Så hvordan løser man dette (som er godt innlært og vel befestet!).

Det å forsøke å dekke henne eller holde henne igjen virker mot sin hensikt, det fungerer som “startgrop” og hun bykser avgårde. Godbiter synes hun er lite intressant i disse sammenhengene, og hvis hun må, så spiser hun dem før hun raser avgårde. Det kan hjelpe med en transportetappe til sporet, at hun rekker å gå seg ned litt, men ikke alltid. Det å legge gamle spor, og putte henne i bilen hvis hun ikke tar dem på første forsøk - tror jeg ikke har noen effekt, for hun har neppe registrert at hun har gått over det. Så det eneste jeg kan komme på er å legge mange gamle spor (som er en utfordring i dette område - hvor folk går overalt!) og ha en gjenstand tidlig, slik at hun erfarer at må være nøyaktig fra starten av, for ikke å gå over gjenstanden…. Men har tar jeg imot alle råd og innspill med takk!